Wat is een microSIM?

De microSIM (Third Form Factor kaart, 3FF) heeft afmetingen van 15 mm x 12 mm. Het is de kleinere versie van de SIM-kaart (25 mm x 15 mm) en wordt nu door veel smartphonefabrikanten gebruikt. Met behulp van de SIM-kaart (Subscriber Identity Module) wordt de mobiele telefoon uniek geauthentiseerd en toegewezen aan een specifiek netwerk. Het is een kleine chip.

Op deze manier voorzien de aanbieders van mobiele telefonie hun klanten van een mobiele data- en telefoonverbinding. De module zelf is een kleine processor met een geheugen. De microsimkaart heeft standaard een pincode om te voorkomen dat onbevoegde derden hem gebruiken.

Hoe activeer ik een microsimkaart?

Door de prepaid simkaart te activeren wordt deze ontgrendeld voor gebruik in het betreffende netwerk. Over het algemeen kan dit gemakkelijk via internet voor een nieuwe microSIM-kaart. In het klantengedeelte van de provider worden het persoonlijke klantnummer en het kaartnummer ingevoerd. Na een paar minuten is de microsimkaart geactiveerd en klaar voor gebruik. Als er geen internettoegang is, wordt de microsimkaart telefonisch geactiveerd via de activeringshotline. Deze maatregel beschermt de microsimkaart tegen gebruik door onbevoegde derden.

Kan ik mijn mobiele telefoon activeren zonder microsimkaart?

Of een mobiele telefoon geactiveerd kan worden zonder dat er een microSIM-kaart in zit, hangt af van het betreffende toestel en besturingssysteem. Met sommige smartphones is het mogelijk ze in offline modus te gebruiken of zelfs via WLAN verbinding te maken met internet. Andere toestellen geven onmiddellijk na activering aan dat de microsimkaart ontbreekt en kunnen zonder die kaart niet worden bediend. Alleen de noodoproepfunctie is actief. Mobiele telefoons die samen met een contract of in een prepaidpakket worden gekocht, worden vaak geblokkeerd door een netlock. In dit geval kan alleen de microSIM-kaart van een provider van hetzelfde netwerk worden gebruikt.

Welke simkaart past in mijn mobiele telefoon?

De prepaid simkaart in het gebruikelijke mini-simkaartformaat (25 mm x 15 mm) was jarenlang de wijdverbreide standaard. Met de ontwikkeling van de UMTS-norm werd naast de voor UMTS geschikte smartcard een kleinere variant ontwikkeld, de mini-UICC (Universal Integrated Circuit Card). De aanduiding van deze kaart als microSIM gaat terug tot de marktintroductie van de iPad in 2010. Intussen vertrouwen talloze fabrikanten van moderne smartphones en tablets op de microSIM. Een speciaal geperforeerd apparaat maakt van een mini-SIM een microSIM. De nano-SIM (Fourth Form Factor, 4FF) is nog kleiner. Met afmetingen van 12,3 mm x 8,8 mm is hij 40% kleiner dan de microSIM. Deze laatste is te vinden in de iPhone 14 en iPhone 14 Pro.

Nico
Nico

Nico, oprichter van deze website. Apple fan in hart en nieren. Daarnaast voltijds geek en liefhebber van lekker eten.

iPhone Voorraad
Logo